Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

"Θάλαμος αερίων" η Μόσχα!

Δυσχερής και ιδιαίτερα αποπνικτική παραμένει  η κατάσταση στη Μόσχα καθώς εκατοντάδες εστίες φωτιάς παραμένουν άσβεστες με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 52.
Μέσα σε πέπλο αιθαλομίχλης, εκατομμύρια Μοσχοβίτες βάδιζαν χτες στους δρόμους με μάσκες και βρεγμένα μαντίλια με το υπουργείο Περιβάλλοντος να παραδέχεται πέρα από τον πενταπλασιασμό του ανώτατου επιτρεπτού ορίου του διοξειδίου του άνθρακα και την ύπαρξη επικίνδυνων σωματιδίων..
στην ατμόσφαιρα. Οι αρχές του αεροδρομίου της πρωτεύουσας δεν επέτρεψαν χτες στα αεροπλάνα να προσγειώνονται, καθώς πυκνός καπνός καλύπτει τα πάντα με την ορατότητα να περιορίζεται στα 300 μέτρα.
Παράλληλα, το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων έκανε χτες για πρώτη φορά έκκληση για εθελοντές καθώς οι υπάρχοντες μηχανισμοί πυρόσβεσης και οι ενισχύσεις του στρατού δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε ένα σοβαρό αποτέλεσμα.
Τέλος, χτες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στη Μόσχα παρατήρησαν πως ο αριθμός των νεκρών στην πρωτεύουσα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, εκτιμώντας πως καταγράφηκαν επιπλέον περίπου 5.000 θάνατοι, που εν πρώτοις αποδίδονται στον καύσωνα.
Η θλιβερή κατάσταση στη Ρωσία παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αδυναμία του σημερινού κράτους σχετίζεται με τον δασοκτόνο νόμο του 2006 που αποδιοργάνωσε τις όποιες υποδομές πυρόσβεσης και προστασίας υπήρχαν και είναι αντικειμενικά και αυτό απότοκο των συνεπειών της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία και την ΕΣΣΔ, που είχε εξασφαλίσει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας του φυσικού της πλούτου.